Fick syn på detta, för mig, nya mjölet när jag var och handlade häromdagen.
Var såklart tvungen att testa.
Tog receptet på påsen men ändrade lite efter hur jag brukar göra och vad jag hade hemma.
Grova rågkakor på mörkt
Lantbrödsmjöl med surdeg
10-12
stycken
25 g
jäst, gärna för söta degar, jag tog ”vanlig” jäst
6 dl
vatten, 37 grader
1 msk
rapsolja
2 tsk
salt
1 msk
malda brödkryddor
2 msk
mörk (bröd) sirap
4 dl
(ca 75 g) Kruskakli, jag tog 4 dl havrekli
700 g
(ca 1,3 l) Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl
Smula ner jästen i en
degbunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt
oljan och de övriga ingredienserna, men spar 1/2 dl av mjölet till utbakningen.
Ta i mjölet tills degen känns lagom. Använde endast
drygt 1 liter.
Arbeta
degen kraftigt med degkrokar tills den känns smidig. Låt jäsa i bunken under
bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter till 1 timme.
Knåda degen smidig på
mjölat bakbord och dela den i 8 lika stora bitar som du formar till bullar.
Jag gjorde 10 kakor. Nästa gång blir det nog 12
stycken.
Plattade
ut kakorna till ”lagom” storlek. Placerade sedan ut dem på plåtar med
bakplåtspapper.
Nagga med gaffel och låt
jäsa i ca 50 minuter.
Gräddade i varmluft, 225
grader, i ca 10 minuter.
Penslade kakorna med en
blandning av 1 msk sirap utrörd i 1 dl vatten.
Kan meddela att tekakorna smakade RIKTIGT GOTT!!
Och med detta önskar jag Er alla en riktigt härlig helg!
♥ ♥ ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar