onsdag 18 december 2013

Kavring



Idag har jag bakat bröd.
Just detta är ett måste hemma hos oss som jag gjort MÅÅÅNGA gånger!


Den röda texten är mina ändringar.

SKÅNSK KAVRING
2 stycken
SKÅLLNING:
4 dl vatten
½ msk anis
½ msk fänkål
3½ dl stenmalet rågmjöl(KF), jag tar grovt rågmjöl
Koka upp vatten och kryddorna. Har inte använt kryddorna.
Mät upp mjölet i en bunke. Häll på det heta vattnet. Rör om och låt degen stå övertäck (plastfolie) i rumstemperatur 10-12 timmar eller upp till ett dygn.

EFTER SKÅLLNINGEN:
50 g margarin eller smör
3 dl filmjölk
25 g jäst
1½ tsk salt
1 dl mörk sirap
6 dl stenmalet rågmjöl, jag tar fint rågmjöl
6-7 dl bakvetemjöl special

Smält margarin i en kastrull.
Häll i filmjölken och värm fingervarmt (37 grader).
Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, den skållade degen, salt, sirap, rågmjöl och hälften av vetemjölet.
Arbeta samman till en deg. Ta upp den på mjölat bakbord och arbeta in mer vetemjöl. Degen ska vara fast. Låt den jäsa övertäckt ca 1 timme.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma dem till släta längder. Lägg dem i smorda raka formar (1½ liter). Trycker till degen så att den fyller hela formen.
Jäs 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ställ formarna på en plåt, grädda i nedre delen av ugnen. Lägg en smord plåt som lock över formarna, då får kavringen sin typiskt fyrkantiga form. Sänk värmen till 175 grader och grädda ca 1 timme.
Stjälp upp bröden, sätt in dem i ugnen med undersidan uppåt 5-10 minuter. Låt bröden kallna invirade i bakdukar.


 ♥ ♥ 

Stressa lugnt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...