onsdag 9 december 2015

Grovt rågbröd



♥ ♥ ♥

Idag stod det rågbröd på "att göra listan".

Ett bröd som tar några dagar innan det blir klart MEN helt klart värt besväret.

Efter FEM dagar och INNAN det klickas i formarna liknar det mest en REJÄL portion gröt.


Så här ser bröden ut när dom är klara!


Skulle ni vilja testa så kommer receptet här!



Grovt rågbröd

Dag 1
1 msk honung, 1 tsk salt, 25 gr jäst, 2 dl ljummet vatten, 2 dl grovt rågmjöl
Blanda i en bunke och täck över med t.ex. aluminiumfolie/plastfolie. Lämna en liten luftglipa.

Dag 2
Rör om i surdegen ett par gånger under dagen.

Dag 3
Rör ner 2 msk grovt rågmjöl i surdegen. Rör om ett par gånger under dagen.

Dag 4
8 dl vatten, 600 gr rågkross, 400 gr solrosfrön, 100 gr linfrö, 3 msk salt.
Blandas ned i surdegen. Täck över och låt stå i kylen till nästa dag.

Dag 5
1 liter vatten, 125 gr jäst, 5 dl brödsirap, 1-2 tsk colloritsoja, 1300 gr grovt rågmjöl, 600 gr vetemjöl.
Denna gången tog jag 4 dl sirap.
Allt blandas ned i surdegsröran som stått i kylen. Blandas väl i ungefär 35 minuter på långsam hastighet i hushållsassistent. Har inte en maskin som tar så mycket deg så jag knådar runt med händerna.
Låt vila i bunken ungefär 45 minuter. Skrapa ner den sega degen i smorda brödformar, det brukar bli fyra stycken á 1650 gr. Låt stå övertäckta och jäsa tills formen är fylld, tar ungefär en halvtimme.
Grädda i varmluftsugn 180 grader i en timme.
Jag tar bröden ur formarna och låter dom stå upp och ner i ugnen i cirka 10 minuter på samma temperatur.
Låt svalna under bakduk.

♥ ♥ ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...